Selfie1

Wie ben ik?

Studio Dallaz is Jan-Rutger Hoekstra, Drachten, 1978. Tot voor kort een man van dertien ambachten. Na een afgebroken studie Engels volgden er diverse studies, baantjes en banen, van dierenartsassistent tot call centre medewerker. Uiteindelijk kwam ik er tijdens mijn studie aan Academie Minerva in Groningen achter dat mijn grootste passie ligt bij striptekenen en illustratie. Ik woon en werk in Friesland met mijn vrouw, twee lieve dochters, een grote zwarte hond en een rode kater.

Strips en tekenen hebben altijd bij me gehoord. Ik kreeg vroeger regelmatig op m’n donder dat ik teveel in de kantlijn van mijn schriften aan het krassen was. Als klein jongetje was ik al gek op Suske en Wiske, Guust Flater, Asterix en de Eppo. Maar mijn fascinatie groeide pas echt door de enorme stripverzameling van een oom. Toen leerde ik de groten der groten kennen, bijvoorbeeld Marten Toonder en Martin Lodewijk, maar ook de oude Amerikaanse strips van Beetle Baily, Popeye en Hanna Barbera. Mijn liefde voor de strip is daarna alleen maar gegroeid en omdat ik altijd weer nieuwe dingen leerde kennen ben ik ook altijd blijven tekenen en mijzelf ontwikkelen.

Ik teken mijn strips nog ouderwets, dus veel schetswerk met potlood op papier. Ik heb een voorkeur om daarna met vijf tot zeven verschillende diktes Copic Liners mijn tekeningen uit te werken en daarna met de hand in te kleuren. Vervolgens scan ik alles in en bewerk ik het geheel nog een keer, werk ik de fouten weg en voeg ik de kaders en achtergronden toe. Mijn langst lopende project is Beldragor, over een blauw, helderziend konijn met magische krachten. Deze strips zijn gepubliceerd als webcomic en ik hoop in de toekomst ook een gedrukte versie te mogen maken.

Wat doet een striptekenaar / cartoonist / illustrator?

Heel simpel gezegt zet een tekenaar tekst om in beeld. Dit kan zijn om de tekst te ondersteunen of de aandacht van de lezer te trekken. Zo is er natuurlijk de klassieke strip, waarbij een verhaal verbeeld wordt. Meestal gaat het hier om fictie, een verhaal dat is ontsproten aan een creatieve geest. Humor, drama, fantasy, alles kan en mag. Het oudste stripverhaal stamt al uit 1493, een klaagbrief van de graaf van Meurs aan de hertog van Gelre.

Ik ben graag bezig met mijn eigen verhalen en bedenksels, maar wat kan ik betekenen voor u als bedrijf of persoon?

Een cartoon is een tekening vol humor over ieder onderwerp dat maar bedacht kan worden en is daarom uitermate geschikt voor kranten, magazines of advertenties. Een strip kan gebruikt worden om een tekst te verduidelijken, om een handleiding leuker te maken, als poster voor evenementen, als leuke uitnodiging voor een bedrijfsfeest, kerstkaarten, trouwkaarten, geboortekaartjes, verhuisberichten. Voor elke gelegenheid is wel een strip te maken.

Illustraties en tekst gaan prachtig samen. Bij een boek bijvoorbeeld, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Of een artikel of verhaal in een tijdschrift. Waar bij een cartoon vooral aan humor wordt gedacht is dit bij een illustratie heel anders.

Volop mogelijkheden dus voor bedrijven, reclamebureaus en particulieren. Zelf ben ik geen reclamebureau. Voor een marketing- of communicatieplan en reclamestrategieën zijn veel betere mensen te vinden.

Hoe werkt het?

Illustraties, cartoons en striptekeningen in opdracht worden gemaakt naar de criteria van de klant. Eerst bespreken wij wat uw wens is, wat u zoekt, voor welk medium de tekening is bedoeld en wat voor illustratie het beste past. Naar aanleiding van dit gesprek maak ik een aantal schetsen die wij bespreken. Bij akkoord worden deze compleet uitgewerkt, waarna eventueel nog een laatste correctie volgt.

Wat kost dat?

De prijs van uw opdracht is afhankelijk van de omvang en de tijd die ik daar in moet steken. Moeilijk te zeggen dus op een website. Neem vrijblijvend contact op voor een offerte. Kijk vooral ook bij de voorbeelden op mijn site om te zien wat mogelijk is.